Fadderbarn

OLYMPUS DIGITAL CAMERA2

45 skolbarn får genom Musamariabarnen möjlighet att gå i skolan tack vare svenska faddrar. De bor alla i utkanten av Lusaka, Zambias huvudstad. Några av dem bor hos sina mammor, men de flesta har mist sina föräldrar och bor hos en släkting.

Våra barn bor i Kalingalinga och M’tendere, två områden som ligger två timmars  gångväg från centrum och de går i statliga skolor så nära sina bostäder som möjligt. Så här ser det ut i deras bostadsområden

.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt gå i skolan i Zambia är, trots att det är obligatoriskt, ingen självklarhet om man inte har pengar. Skolorna är avgiftsfria i årskurs 1 – 6, men alla barn måste ha skoluniform, svarta skor och skolväska och dessutom måste de själva köpa skolmaterial. Från och med åk 7 betalar man också en skolavgift på drygt 1.000:- per år.

Det är inte helt enkelt att få en plats i skolan. Klasserna är stora, ofta går 80 barn i en klass med en lärare och det finns inte plats för alla barn.  Skolböckerna är mycket dyra och därför har alla barn ett kollegieblock för varje skolämne. Där antecknar de det som läraren skriver på tavlan under lektionerna.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De flesta familjer har mellan sex och åtta barn och de bor i två små rum. Många äter bara ett mål mat om dagen, en sorts majsgröt, som kallas n’chima . När vi upptäckte det började vi förse varje familj med 25 kg bild majsmjöl varje månad, men tyvärr går många av barnen fortfarande till skolan utan att ha ätit någonting.

T o m december 2014 har sju ungdomar gått ut High School. Efter avslutad skolgång får de en yrkesutbildning och nu har alla våra ungdomar ett arbete. Med tanke på den höga arbetslösheten i Zambia är vi otroligt glada över detta.8

För att klara av administrationen har vi en dam, Mrs Violet Phiri som hjälper oss med att hitta skolplatser, köpa skoluniformer och allt annat som barnen behöver. Det är också hon som köper och varje månad levererar majsmjöl till alla hem. Dessutom gör hon regelbundna hembesök och har kontakt med skolorna för att veta hur det går för varje barn.

.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA12
Flera av barnen har TBC och malaria drabbar några barn varje år. Mrs Phiri är den som ser till att de kommer till en läkare och att de, som p g a sjukdom behöver extra näringstillskott får det.

Mer om Mrs Phiri och hennes man Jacob Phiri och deras verksamhet kan Du läsa under rubriken Musamaria.

Kostnaden för ett barn i åk 1 – 6 är 150:- per månad.
För elever i åk 7 – 12 betalar våra faddrar 250:- per månad beroende på skolavgiften och dyrare skolmaterial.

Trots alla problem och svårigheter som våra barn har, ser vi aldrig någon som klagar. Det är fantastiskt att se hur glada och tacksamma de är över att ha möjlighet att gå i skolan och man kan inte annat än önska att alla svenska skolbarn fick se det.OLYMPUS DIGITAL CAMERA